Last visit was: Wed Aug 12, 2020 5:04 pm It is currently Wed Aug 12, 2020 5:04 pm

All times are UTC+01:00




 [ 20 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
PostPosted: Sat Jul 11, 2020 10:33 pm 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
Greetings,

My X1 keeps cutting out whilst on the move, clearly a loss of ignition system as i can just switch ignition off and on and it picks up again...until the next time. If often does it at junctions. Irritating.

Initially i thought it may be neutral or sidestand or clutch switches but all appear to be ok.
Im going to go through all junctions , fuses , relays, earths and kill switch but wondered if anyone has had this before, or if its a common thing?

Runs perfectly other than this.

Thanks!

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Sun Jul 12, 2020 6:45 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 2:02 pm
Posts: 903
A dodgy relay maybe, I had that once. I presume you have shorted out the sidestand and clutch switches, they might appear ok but not staying "made" all the time

_________________
2001 X1
2001 M2
2004 S4R
Wilier La Triestina
Scott CR1


Top
   
 
PostPosted: Sun Jul 12, 2020 6:59 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Posts: 9833
Current ride: X1 2001 White Riot
Location: southampton
:yt: by pass the switches they are notorious for causing problems
check the bank switch too

_________________
I just delete stuff :?


Top
   
 
PostPosted: Mon Jul 13, 2020 12:04 am 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 08, 2009 1:13 pm
Posts: 2962
Current ride: XB9SX
Nutah wrote:
:yt: by pass the switches they are notorious for causing problems
check the bank switch too


The first X1 demonstrator l rode from Motex near Worcester (who closed there years ago) kept missing or hesitating when banking through roundabouts. I kept thinking it would stop and tip me off while l was leaning, but it never quite stopped. I was new to Buells then and was more used to a friends 900 Monster which had next to no flywheel inertia by comparison. ;)

The dealer admitted to having problems with the X1, but could not fathom the fault. They had even Gerry rigged a wire running from under the seat along the frame towards the front of the bike. :roll:
Strange that they would let people actually ride it then. :? Much later when l had heard of such a thing, l thought ‘bank switch’? Would that create the effect of nearly cutting out while banking, given that it seemed fine when pushing on upright? And why didn’t the dealer sort it quickly on an almost new bike? :?


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 11:50 am 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
Greetings, firstly thanks for all the comments.
I have removed the sidestand switch and bridged the wiring. To my understanding this should provide a permanent earth to the ignition so that it doesn’t matter what state the clutch lever or gearbox are in.

The problem persists. I can start it and it will sit and idle for a while, then randomly stop. I then either switch off and on and it will happily restart, or remove n replace ignition relay and again it will restart. But then after a random period of time it will stop again.

I swapped starter and ignition relay, no difference. Those and the fuses are all in good shape with dielectric grease on.

I notice that the ignition switch is getting quite warm around the back, which doesn’t seem right.

I guess the next thing is to investigate the bank switch and deeper into the wiring.

Can anyone point me to a wiring diagram? I have a service manual but its a poor photocopy and the wiring diagram is unreadable.

Thanks.

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 12:00 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Posts: 9833
Current ride: X1 2001 White Riot
Location: southampton
I did have an ignition switch internally melt , that caused a misfire
by pass the switch , see if that cures it , new from HD was about £90
custom chrome £30...from memory

You have a pm clanger1

_________________
I just delete stuff :?


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 12:07 pm 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
Thanks Nutah, i think thats a good idea, i cant think of any good reason why it should run warm.

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 12:08 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Posts: 9833
Current ride: X1 2001 White Riot
Location: southampton
to quote the witch in the wizard of Oz
"I'm melting" lOl

_________________
I just delete stuff :?


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 12:08 pm 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
Also ive just noticed the X1 manual sticky. Although the wiring diagrams in there are pretty hard to read also.

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 12:09 pm 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
Nutah wrote:
to quote the witch in the wizard of Oz
"I'm melting" lOl

Exactly!

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 5:33 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 5:28 pm
Posts: 7123
Current ride: Muffin 2001 X1
You can check if the bank angle sensor is at fault by just unplugging it , an X1 will run without it connected but it will put the engine warning light on.

_________________
2001 X1 2009 1125CR 2006 Uly X2 and a fully Maz'd S1


Top
   
 
PostPosted: Tue Jul 14, 2020 9:42 pm 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
That’s useful to know, thanks.

It’ll be a couple of weeks before i get back to it, but I’ll report back on the next chapter..

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Wed Jul 15, 2020 8:04 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Posts: 9833
Current ride: X1 2001 White Riot
Location: southampton
you have a pm message clanger1

:yup:

_________________
I just delete stuff :?


Top
   
 
PostPosted: Thu Jul 16, 2020 12:02 am 
Offline

Joined: Wed May 07, 2014 11:08 pm
Posts: 21
Current ride: 2000 X1
Location: Northants
Got it thanks :yup: :yup:

_________________
2000 X1


Top
   
 
PostPosted: Thu Jul 16, 2020 9:33 am 
Offline

Joined: Wed May 06, 2009 5:10 pm
Posts: 1990
Current ride: 99 Cyclone M2
Location: Liverpool
Check the wires going to the coil, they've been known to break inside right next to the terminal it did on mine took ages to figure it out :idea:

_________________
Last year I joined a group for anti-social people
We haven't met yet.


Top
   
 
 [ 20 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited