X1 intermittent cutting out...

Playground of the Techies. The place for resolution of more detailed questions and problems. Attempts to start The Tyre Thread or The Oil Thread in here may result in personal injury.
User avatar
Nutah
Posts: 10469
Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Current ride: X1 2001
Location: southampton

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby Nutah » Fri Jun 18, 2021 8:01 pm

That's only true because you have a Tuber X1 lOl

cue angry XB replies :rotfl: :rotfl: :uhoh:
Feros Ferio

User avatar
rik
Posts: 3055
Joined: Wed May 06, 2009 7:42 pm
Current ride: M2 Razorback
Location: Mouth of the Port in the Shire of Hamp

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby rik » Mon Jun 21, 2021 9:24 am

The Portuguese health system is fantastic Att, it puts ours to shame.
But you will get just as pissed off with their petty bureaucracy as ours, unfortunately theirs is enforced in a spiteful and vindictive way if you're an estranho (they are bondsmen to their EU paymasters after all) and you don't argue with the rozzers... plus ça change!
'98 M2 Razorback, it's a keeper.

User avatar
att
Posts: 1758
Joined: Sat May 09, 2009 12:24 am

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby att » Tue Jun 22, 2021 8:38 pm

Maz wrote::eat:


Go on then...

User avatar
Maz
Site Admin
Posts: 8591
Joined: Wed Apr 15, 2009 5:17 pm
Location: Manchester

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby Maz » Tue Jun 22, 2021 8:53 pm

Can't be arsed, we've been here so many times before !
Mithered ta death.
92 MB
96 S2T
98 S1W
00 M2
01 X1
03 P3
10 CR

User avatar
att
Posts: 1758
Joined: Sat May 09, 2009 12:24 am

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby att » Tue Jun 22, 2021 9:19 pm

Maz wrote:Can't be arsed, we've been here so many times before !


I thought it was the bike problem, not the me problem lOl

User avatar
kevmean
Posts: 7229
Joined: Wed May 06, 2009 5:28 pm
Current ride: 1991 RS1200 westwind

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby kevmean » Mon Aug 02, 2021 8:18 pm

Been to see Att this afternoon and we've checked the fuel pressure , reset the tps and checked AFV as the bike sounded and smelled like it was running very rich, afv was at 142% possible from the old fuel pump running at low pressure. I'm thinking that it was that far out that before it got a chance to correct itself the bike was cutting out. So today we've reset the TPS , fitted new genuine plugs and reduced the AFV down to 120% which is the region that my Uly and my X1 always see to settle at. Throttle response was instantly better and the bike no longer smelt to be running rich. Not knowing what the bike normally runs at I thought it safer to set at 120 and let it relearn from there rather than to set at 100 which would have been 42% less fuel than it was at when we started. Just a case of waiting for Att to get a chance to roadtest it now ;)
2001 X1 2009 1125CR 2006 Uly X3 2010 Uly a fully Maz'd S1 and a 1991 RS1200 Westwind.

User avatar
t965m
Posts: 2116
Joined: Wed May 06, 2009 6:54 pm
Current ride: Ducati Monster 950+
Location: West Lothian, Bonnie Scotland

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby t965m » Wed Aug 04, 2021 12:26 pm

Nice one, Kev. So how did it go?
Better to Burn Out Than Fade Away

In the garage -

2001 X1
EBR 1190SX
KTM390 Duke
Ducati 950 Monster +
Ducati 1199
CCM Spitfire Scrambler

User avatar
att
Posts: 1758
Joined: Sat May 09, 2009 12:24 am

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby att » Wed Aug 04, 2021 8:54 pm

t965m wrote:Nice one, Kev. So how did it go?


Seems to have gone well.

Kev is a gentleman and responded to my begging e mails, PM`s and written letters, it was terribly difficult to get him to come over lOl

Nah, he is a diamond and the bike is running well again.

I have a special gift for him on Em`s day. :sun: :yup:

User avatar
kevmean
Posts: 7229
Joined: Wed May 06, 2009 5:28 pm
Current ride: 1991 RS1200 westwind

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby kevmean » Wed Aug 04, 2021 9:26 pm

att wrote:
t965m wrote:Nice one, Kev. So how did it go?


Seems to have gone well.

Kev is a gentleman and responded to my begging e mails, PM`s and written letters, it was terribly difficult to get him to come over lOl

Nah, he is a diamond and the bike is running well again.

I have a special gift for him on Em`s day. :sun: :yup:


Just pleased to have been able to help mate ;-) and great to have a catch up as well, it will be interesting to see what the AFV has settled down to after it's done a few miles.
2001 X1 2009 1125CR 2006 Uly X3 2010 Uly a fully Maz'd S1 and a 1991 RS1200 Westwind.

User avatar
t965m
Posts: 2116
Joined: Wed May 06, 2009 6:54 pm
Current ride: Ducati Monster 950+
Location: West Lothian, Bonnie Scotland

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby t965m » Thu Aug 05, 2021 9:35 am

I love a happy ending lOl
Better to Burn Out Than Fade Away

In the garage -

2001 X1
EBR 1190SX
KTM390 Duke
Ducati 950 Monster +
Ducati 1199
CCM Spitfire Scrambler

User avatar
kevmean
Posts: 7229
Joined: Wed May 06, 2009 5:28 pm
Current ride: 1991 RS1200 westwind

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby kevmean » Thu Aug 05, 2021 10:13 am

t965m wrote:I love a happy ending lOl

:D :D :D :D
2001 X1 2009 1125CR 2006 Uly X3 2010 Uly a fully Maz'd S1 and a 1991 RS1200 Westwind.

User avatar
att
Posts: 1758
Joined: Sat May 09, 2009 12:24 am

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby att » Sun Aug 15, 2021 4:22 pm

...Now on the hunt for a engine temperature sensor, the one that goes in the top of the rear pot.

If anyone knows of one or has one and wants to sell it, then please let me know.

Thanks.

User avatar
att
Posts: 1758
Joined: Sat May 09, 2009 12:24 am

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby att » Mon Aug 16, 2021 10:11 am

I decided to look into getting a temp sensor on the web...Well, it is a part made from unobtainium it would seem.

So I made an enquiry with the ntl website, twinmotorcycles as it states that it is a POA part, so I sent off an enquiry, not expecting an answer until Wednesday, as that is when they are open again, but I had an email this morning from them and they want 225.00 Euro for this part, it is genuine part for the XB`s that you have to modify...So I thought about that and knowing how much they were, I was determined not to pay that for it.

USA place has one that is less than £100 delivered with duty etc.

I have ordered a sensor from Amazon for £30.00 delivered from the USA as a bit of an experiment.

However, before I did all this I removed the old sensor after grinding a portion of a 1/2 inch socket so that the cable could play freely...There was a bit of debris in the place that the sensor sits, so I blew that out with an airline, I checked the bullet connectors and the female seemed a bit loose lOl No change there then. So I cleaned it all up, tightened up the female with a bit of pressure from some electrical thingy`s, plunged the male part in and then made sure it was a nice tight fit, it was lovely.

So a nice fitting sensor screwed back in place all nice and clean, well connected and put the tank back on, put some fuel in it ready for the usual test track this morning.

Beautiful, lovely, smoother than a oiled up whore in silk panties, so I am going to get the plugs out give them a good scrub and then take it for a long run to see if the fueling is right, it smells fine, but the colour of the plugs will tell me what I want to know better.

If it was just a loose bullet connector all this time, then I am going to inflict a serious physical injury upon myself.

TBC.....

User avatar
t965m
Posts: 2116
Joined: Wed May 06, 2009 6:54 pm
Current ride: Ducati Monster 950+
Location: West Lothian, Bonnie Scotland

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby t965m » Mon Aug 16, 2021 1:40 pm

:eat: :D
Better to Burn Out Than Fade Away

In the garage -

2001 X1
EBR 1190SX
KTM390 Duke
Ducati 950 Monster +
Ducati 1199
CCM Spitfire Scrambler

User avatar
kevmean
Posts: 7229
Joined: Wed May 06, 2009 5:28 pm
Current ride: 1991 RS1200 westwind

Re: X1 intermittent cutting out...

Postby kevmean » Mon Aug 16, 2021 5:38 pm

att wrote:I decided to look into getting a temp sensor on the web...Well, it is a part made from unobtainium it would seem.

So I made an enquiry with the ntl website, twinmotorcycles as it states that it is a POA part, so I sent off an enquiry, not expecting an answer until Wednesday, as that is when they are open again, but I had an email this morning from them and they want 225.00 Euro for this part, it is genuine part for the XB`s that you have to modify...So I thought about that and knowing how much they were, I was determined not to pay that for it.

USA place has one that is less than £100 delivered with duty etc.

I have ordered a sensor from Amazon for £30.00 delivered from the USA as a bit of an experiment.

However, before I did all this I removed the old sensor after grinding a portion of a 1/2 inch socket so that the cable could play freely...There was a bit of debris in the place that the sensor sits, so I blew that out with an airline, I checked the bullet connectors and the female seemed a bit loose lOl No change there then. So I cleaned it all up, tightened up the female with a bit of pressure from some electrical thingy`s, plunged the male part in and then made sure it was a nice tight fit, it was lovely.

So a nice fitting sensor screwed back in place all nice and clean, well connected and put the tank back on, put some fuel in it ready for the usual test track this morning.

Beautiful, lovely, smoother than a oiled up whore in silk panties, so I am going to get the plugs out give them a good scrub and then take it for a long run to see if the fueling is right, it smells fine, but the colour of the plugs will tell me what I want to know better.

If it was just a loose bullet connector all this time, then I am going to inflict a serious physical injury upon myself.

TBC.....

You plonker ;) I told you to check that connection and to make sure it's wire wasn't rubbing through the other week lOl
2001 X1 2009 1125CR 2006 Uly X3 2010 Uly a fully Maz'd S1 and a 1991 RS1200 Westwind.


Return to “Technical Forum”

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests